Lionsclub Tilburg: een club met historie

Onze club kan bogen op een rijke historie van nu ruim 53 jaar.  Lionsclub Tilburg e.o. hield zijn Charternight op maandag 29 april 1963. Een groots  evenement. De officiële installatie vond plaats in het Paleis Raadhuis van de gemeente Tilburg in bijzijn van burgemeester Becht, twee wethouders, internationale gasten en vertegenwoordigers van vele Lionsclubs. Tilburg was toen de 43ste club in Nederland en tijdens de receptie in de Philharmonie werden 22 Lions vaantjes uitgewisseld. Ed van den Bergh was de eerste president. Hotel Riche op de Heuvel werd het 'clubhuis'. Lions Nederland kende op dat moment 900 leden en was bekend geworden door de eerste grote TV inzamelactie gepresenteerd door Mies Bouwman ten behoeve van "Open Het Dorp". Lions Nederland bracht toen een half miljoen gulden bijeen. Lionsclub Tilburg was toen vooral actief met zwemwedstrijden voor gehandicapte kinderen.

Inmiddels zijn er een aantal lustra geweest. Zo is er tijdens het tweede lustrum in 1973 heeft men een oriëntatierit georganiseerd gevolgd door een groot diner. Het vijfde lustrum in 1988 is groots aangepakt. Voor de eerste maal werd de grote zaal van de Stadsschouwburg afgehuurd en de Tilburgse amateur kunst onder het motto "Amateurs voor de Leeuwen" de gelegenheid gegeven om hun kunnen te presenteren aan het grote publiek. Op vrijdag was het de beurt aan zang en dans, en op zaterdag de beeldende kunst. Frank Schonk en Jos de Bont waren de regisseurs van dit programma.

In 1993 werd het succes van 1998 in wat aangepaste vorm herhaald. Primeur was een optreden van het Lions Tilburg Koor bestaande uit vier leeuwen en vier leeuwinnen. Ook het zevende lustrum in 1998 werd zeer groots opgezet. Ten behoeve van het motto "Lionsclub Tilburg actief voor kinderen" werd gedurende een week het circus Renz naar Tilburg gehaald, afgesloten met een spetterende Gala voorstelling op 29 april. Tijdens deze voorstelling heeft een aantal Lions leden onder leiding van Pieter Nieuwint. Heel bijzonder was de actie van de supermarktketen SUPER, die gratis toegangskaarten aanbood bij besteding van bepaalde bedragen, hetgeen goed was voor in totaal voor zes volle voorstellingen. De totale actie heeft € 83.000 opgeleverd. De regie was vooral in handen van Frank Albada Jelgersma en Bob Penners. Het achtste lustrum werd gevierd bij de president (Kees Janson) thuis, terwijl we voor het tiende lustrum naar het fraaie Twente van Ootmarsum zijn getogen. Tevens werd ter gelegenheid van dit lustrum op 23 juni 2013 het weergaloze Midzomernachtfeest georganiseerd in de Koepelhal in Tilburg. Een groots galadiner met optredens van Guus Meeuwis, Thijs van Leer en Youp van het Hek. Aangevuld met een veiling en ballonnenacties werd een bedrag van meer dan € 50.000 bijeen verzameld. Voor het 11e lustrum en vooralsnog laatste lustrum zijn er rondom de traditionele koningshoevenontmoeting een concert met medewerking van Thijs van Leer en het Fontys Jazz Choir en een beelden tentoonstelling van Daphé Du Barry op de Abdij de Koningshoeven georganiseerd.